Czytelnia / Jan Komasa

Jan Komasa (ur. 28 października 1981 w Poznaniu) – polski reżyser i scenarzysta filmowy. Studiował w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Laureat m.in. Nagrody FIPRESCI na festiwalu Kraków Off (2011), Grand Prix za reżyserię na Krajowym Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru TV „Dwa Teatry”(2009), Paszportu „Polityki” 2014, nagród za najlepszą reżyserię oraz nagrody publiczności na 44. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Jego film Boże Ciało był nominowany do Oscara w kategorii „Najlepszy film międzynarodowy” w 2020 roku. Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi (2015) i Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2015).

Filmografia

  • Fajnie, że jesteś, etiuda (2003)
  • Oda do radości (2005)
  • Spływ (2007)
  • Golgota wrocławska (2008)
  • Sala samobójców (2011)
  • Powstanie Warszawskie (2014)
  • Miasto 44 (2014)
  • Krew z krwi (serial, drugi sezon) (2015)
  • Ultraviolet (serial, odcinki 1–5) (2018)
  • Boże Ciało (2019)

Źródła internetowe:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Komasa

Czytaj więcej