Czytelnia / Łucja Mróz-Raynoch

Łucja Mróz-Raynoch (ur. 29 grudnia 1955 w Krakowie)  scenarzystka, reżyserka i autorka opracowania plastycznego filmów animowanych. Absolwentka Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, którą ukończyła w 1979 roku. Zajmuje się przede wszystkim scenografią i ilustracją książkową. Laureatka wielu nagród filmowych.

Twórczość:

Publikacje:

  • Przekrój przez Mroza, 2020

Filmografia:

Opracowanie plastyczne:

  • Kule i koła, 1983 
  • Nielotek, 1984 
  • Złota rybka, 1985 
  • Słoniątko, 1985 
  • Metamorfozy, 1987 
  • Automobil, 1987
  • Lisiczka, 1991

Scenariusz:

  • Kule i koła, 1984  
  • Nielotek, 1984 
  • Złota rybka, 1985 
  • Słoniątko, 1985 
  • Metamorfozy, 1987 
  • Automobil, 1987
  • Norma, 1988

Animacja:

  • Don Kichot, 1982 
  • Kule i koła, 1983 
  • Rycerz i księżniczka, 1983 
  • Automobil, 1987 
  • Norma, 1988

Źródła internetowe:

https://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=11102166

Czytaj więcej