Czytelnia / Wojciech Has

Wojciech Jerzy Has (ur. 1 kwietnia 1925 w Krakowie, zm. 3 października 2000 w Łodzi) – reżyser filmowy, scenarzysta i producent. Wykładowca Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi, w latach 1990–1996 rektor tej uczelni. Komandor Orderu Odrodzenia Polski.

Karierę reżyserską Has zaczynał jako realizator socrealistycznych filmów dokumentalnych. W 1957 wyreżyserował swój pierwszy pełnometrażowy film fabularny, Pętlę. Sławę zdobył jednak przede wszystkim jako realizator późniejszych onirycznych interpretacji uznanych dzieł literackich, wśród nich Rękopisu znalezionego w Saragossie (1964, według Jana Potockiego), Lalki (1968, według Bolesława Prusa) oraz Sanatorium pod Klepsydrą (1973, według Brunona Schulza). 

Laureat wielu prestiżowych wyróżnień, między innymi nagród FIPRESCI na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno (za Pożegnania) oraz na MFF w Bejrucie (za Jak być kochaną), a także Nagrody Jury na Festiwalu Filmowym w Cannes (za Sanatorium pod Klepsydrą).

Filmografia:

  • Harmonia, 1947
  • Ulica Brzozowa, 1947
  • Parowóz PT 47, 1949
  • Moje miasto, 1950
  • Pierwszy plon, 1950
  • Mechanizacja robót ziemnych, 1951
  • Scentralizowana kontrola przebiegu produkcji, 1951
  • Harcerze na zlocie, 1952
  • Karmik Jankowy, 1952
  • Zielarze z Kamiennej Doliny, 1952
  • Nasz zespół, 1955
  • Pętla, 1957
  • Pożegnania, 1958
  • Wspólny pokój, 1959
  • Rozstanie, 1960          
  • Złoto, 1961
  • Jak być kochaną, 1962
  • Rękopis znaleziony w Saragossie, 1964
  • Szyfry, 1966
  • Lalka, 1968
  • Sanatorium pod Klepsydrą, 1973
  • Nieciekawa historia, 1982
  • Pismak, 1984
  • Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany, 1985
  • Niezwykła podróż Baltazara Kobera, 1988

Źródła internetowe:

https://culture.pl/en/artist/wojciech-jerzy-has

https://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=111519

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Jerzy_Has

Czytaj więcej